До 70% намаление на избрани аксесоари

Ефектът „Fish eye”

Ефектът „Fish eye”

Обективите с „fish eye”(рибешко око)ефект  притежават широк ъгъл на виждане и позволяват припокриване на максимално голяма площ при заснемане. Ъгълът  може да достигне до 180о. Тези обективи позволяват креативност посредством изкривяването и дълбочината на фокуса, както и нов различен поглед на заобикалящия свят.

През годините произвежданите обективи стават все по-съвършени. Това се дължи на сензорите в камерите, които са много прецизни. Ако камерата е добра и с качествен обектив, съществуващата дисторсия е почти незабележима. Дисторсия означава разсейване или някакво изкривяване спрямо реалния образ. Ще споменем само криволинейната  дисторсия, представител на  която е бъчвовидната. Тя създава накланяне на правите линии в края на кадъра. Това се отнася и за обективите „fish eye”, но се преодолява с постигането на възможно най-широк визуален обхват. Получава се превръщане на дефекта в ефект.

fish-eye-gopro-екшън-камера

Много екшън камери са с широкоъгълен обектив 170О тип „рибешко око”. При заснемане на видео,  камерата си търси или фиксира определен фокус. Това, което изглежда като отдалечаване , се получава от широкоъгълния обектив. Така основният заснет предмет изглежда по-малък на кадрите, но от друга страна се получава много добро запечатване на целия епизод или сцена, без да се налага някакво преместване. Затова обективите с ефект „рибешко око” имат много голяма дълбочина на фокуса, тоест част от заснетото остава в дълбочина. Това е от много голямо значение за получаване на качествени видео записи.

Добрите обективи автоматично могат да се настройват, когато трябва да фокусират нещо определено.

За разширяване на ъгъла на заснемане по желание, отделно се продават външни обективи „рибешко око” с възможност за лесен  монтаж върху камерите на  телефони или таблети.

Обектив  тип Fish eye  модел SAL16F28, например е предназначен за Sony продукти,  предлага зрителен ъгъл 180o и е способен да улавя ясни изображения по обхвата на фокуса. Препоръчва се за премахване на размазването, постигнато с вградената стабилизация.

Обективите „рибешко око” фокусират бързо и точно. Те почти нямат лоши и размазани снимки, защото имат голяма дълбочина на изобразяваното пространство. За прецизност е възможно намаляване на зрителния ъгъл при необходимост, например при заснемане в затворени пространства. За обективите тип „рибешко око” са характерни хроматичните аберации. Колкото и да се стремят производителите да ги избегнат, те съществуват, обусловени от закона на физиката за различното пречупване на дължините на светлинните вълни. Страничните хроматични аберации означават, че увеличението на изображението зависи от дължината на светлинната вълна. Аксиалните хроматични аберации са причинени от различните дължини на вълната, които са фокусирани на различно разстояние.

Сподели тази новина

Вашият коментар