До 70% намаление на избрани аксесоари

Батерии за екшън камери. Експлоатация, поддръжка, полезни съвети.

Батерии за екшън камери. Експлоатация, поддръжка, полезни съвети.

Батериите за екшън камери играят ключова роля в продължителността и качеството на вашите видеозаписи. В тази статия ще разгледаме как да експлоатираме, поддържаме и оптимизираме употребата на батерии ни.  

I.  Експлоатация

Подготовка и зареждане: Както всяка нова литиево-йонна така и батерията за екшън камери трябва да се „калибрират“ преди да достигнат максималното си време на запис. С други думи това означава преминаване през няколко цикъла на пълен заряд и почти пълен разряд (не е необходимо разреждане до 0%).

Тук е момента да отбележим нещо много важно:

 • Под пълен заряд се има предвид достатъчно продължително време на зареждане. Това време при почти напълно паднал заряд може да достигне до 3-4 часа;
 • Не винаги индикацията на камерата(GoPro) или на зарядното показват правилни стойности. Обикновено това се случва или при нови батерии, които не са калибрирани, но и не само. Разбира се това не е причина за притеснение като решението е да я оставите да се зареди по-продължително време;
 • Зареждането трябва да става само и единствено чрез предоставените от търговеца аксесоари;
 • Безопасните начини на зареждане са от самата камера (с USB кабел) или с външно зарядно свързано към USB порт 2.0 на персонален компютър.

Препоръчваме ви да избягвате свързването на камерата или зарядно устройство към адаптер за 220V, освен ако същият не е закупен от производителя на акумулаторния елемент.

Обръщаме внимание, че всяко използване на такива адаптери без те да са посочени като съвместими от производител може да повреди или влоши работата GoPro.

батерии-за-екшън-камери-gopro

Избягване на екстремни температури: Високите или ниски температури могат да окажат влияние върху продължителността на снимане. Стремете се да избягвате екстремни условия, когато е възможно. Ако снимате при по-ниски температури удобно решение е използването на специални за целта подсилени модели. Такива например са някои версии на GoPro, GARV и Telesin.

Изключвайте камерата, когато не я използвате: Ако не използвате устройството, изключете го, за да увеличите живота на батерията.

Изваждайте батерията от камерата си ако не я използвате продължително време: Като цяло съхранението им отделно е правилно и е препоръчително да се спазва.

Замислете се до какво може да доведе едно евентуално подуване на батерията, която се намира в GoPro-то ви.

II.  Поддръжка

Редовна проверка на състоянието: Времето и експлоатацията могат да доведат до износване на батериите. Редовно проверявайте състоянието им и заменяйте тези, които показват забележима загуба на ефективност или външни промени.

Следете за подувания, деформации и други. Ако забележите нещо подобно, преустановете използването и я подменете с нова. Използването на негодна батерия може до доведе до повреда на GoPro ви. В случаи на неизползване продължително време (над месец), демонтирайте батерията. При подновяване на използването отново проверете състоянието.

Почистване на контактните повърхности: Почистете контактите на както на самият презареждаем елемент така и на GoPro-то си редовно, за да осигурите добър електрически контакт и предотвратите появата на корозия или замърсяване.

Съхраняване при правилни условия: Дръжте Li-ion компонентите на сухо и хладно място, далеч от прекомерна топлина и влага.

III.  Полезни съвети

Регулирайте настройките: Намалете яркостта на дисплея и изберете режим на запис, с ниска резолюция, за да увеличите времето на работа с едно зареждане.

Изключване на GPS, Wi-Fi, Bluetooth: Ако не ви е необходимо свързването с GPS, Wi-Fi или друга тип безжична свързаност, изключете ги, за да спестите енергия.

Избягвайте записа с непрекъснато задействане на камерата: Колкото по-често задействате екрана при запис, толкова по-бързо вашето GoPro ще остане без заряд.

Разделете записа на по-малки части: Ако планирате дълъг запис, разделете го на по-малки сесии, за да дадете възможност на акумулаторните компоненти да си почиват между тях.

Не изтощавайте до край и не оставяйте в крайно разредено положение: При достигане на нисък заряд от порядъка на 15-20% заредете напълно.

Зареждайте достатъчно често: Продължителното не зареждане на батерията би оказало негативно влияние върху работата и. Тук говорим за неизползване от порядъка на месец и повече.

батерии-за-екшън-камери-gopro-12

IV. Често задавани въпроси

Защо батерията изглежда подута/деформирана?

Касае се за амортизиран или повреден елемент, което налага незабавна да бъде изхвърлен в предвидените за целта места.

Защо зарядът спада толкова бързо?

Обикновено това е резултат от недостатъчно или неправилно зареждане. Най-често използване на адаптер за високо напрежение с неясен произход или бързо зарядно, което не е посочено като съвместимо. Също така неправилна индикация на GoPro-то или зарядното за достигане на максимален заряд (както описахме по-горе).

В отделни случаи това може да се дължи на стара, амортизирана батерия, но при такава често се наблюдават и външни промени както вече споменахме.

Мога ли да използвам бързо зарядно устройство?

Да, ако то изрично е посочено от производителя на акумулаторните елементи като съвместимо.

Може ли да навреди на камерата некачествена батерия?

Категорично да. Съветваме ви да използвате само такива с ясен произход от специализирани марки. Например GoPro, GARV.

Какъв експлоатационен срок мога да очаквам?

При нова, качествена батерия, която се използва и съхранява правилно той е няколко години.

Защо батерията загрява при снимане/зареждане?

Това е нормално явление, наблюдаващо се при множество Li-ion компоненти, което не трябва да ви притеснява. При някои от моделите на GoPro се стига до сериозни температури, които могат частично да се редуцират чрез използване на алуминиеви рамки (фреймове) за отвеждане на температурата, каквито можете да откриете в нашият сайт HDCAM.BG

Колко времето на запис мога да очаквам с едно зареждане?

Това е много относително и зависи в голяма степен вида и капацитета на презареждаемия елемент, вида на GoPro, зададените настройки, пълнотата на зареждане, външната температура и други.

Това е и причината много от производителите или да не посочват продължителност на снимане в спецификациите на презареждаемия аксесоар или ако е посочена, тя да се различава от реалната такава.

За да измерите реалното време на запис е необходимо да направите следното:

 • Направете пълно зареждане (като спазвате препоръките по-горе – с оригинални аксесоари, след 4-5 цикъла на заряд-разряд, за около 3-4 часа без значение от индикацията за нивото на заряд);
 • Настройте резолюцията на камерата на 1080P или по-ниска;
 • Изключете всяка безжична свързаност в това число WiFi, Bluetooth, GPS;
 • Настройте изключване на дисплея на 5/10s при неизползване (тази опция често е зададена по подразбиране);
 • Стартирайте видеозапис и оставете камерата да снима докато същата се изключи сама;
 • Проверете продължителността на видеозаписа/ите. Това ще ви покаже каква е била продължителността на снимане.

Как мога да разбера, че батерията е за подмяна?

 • Наличие на външни промени (подувания или други деформации);
 • Незареждане;
 • Бързо самоизключване на камерата;
 • Критично кратко време на запис (от порядъка на броени минути).

С правилна експлоатация, поддръжка и оптимизация на употребата, батериите могат да осигурят дълъг живот и качествени записи от вашите приключения. Последвайте тези съвети, за да се наслаждавате на безпроблемни и вълнуващи моменти, заснети с вашето GoPro.

В сайтът ни ще откриете висококачествени батерии и зарядни устройства на марката GARV, които са съвместими такива на GoPro.

Сподели тази новина

Вашият коментар