До 70% намаление на избрани аксесоари

SJCAM SJ8 Pro, SJ8 Plus, SJ8 Air – Характеристики, цена, сравнение

SJCAM SJ8 Pro, SJ8 Plus, SJ8 Air – Характеристики, цена, сравнение

В последните години китайските производители правят големи стъпки в производството на потребителска електрониката и по-специално в микроелектрониката. Голяма част от продуктите им в редки случаи са по-ниски от световноизвестните производители.

sjcam sj8

 

След детайлен преглед и множество тестове на серията SJCAM SJ8 камери, веднага си проличава, че SJCAM няма да даде на своите конкуренти да се отличат с по-високо качество на предлаганите продукти, и в същото време ще предложи ниска цена, която ще ги направи още по-популярни. Ние обръщаме внимане на тази нова линия камери, включваща 3 модела SJCAM SJ8 Pro, SJCAM SJ8 Plus, SJCAM SJ8 Air. Екшън камерите се различават по своите параметри, което от своя страна рефлектира и върху цената.

SJ8 преглед

Дизайн на моделите

Както и други модели екшън камери, също и при SJ8 тялото е защитено от гумирана материя. Екшън камерите или още спортните видеокамери са предназначени за снимане в екстремни условия, което предполага, че самата камера ще бъде добре защитена от евентуални механични наранявания. Намират широкото приложение при любителите на парашутизма, мотоциклетизма, дори и от риболовците както и много други.

Феновете на гмуркането на голяма дълбочина ще бъде нужно да се сдобият с допълнителен корпус за подводно ползване на камерата до 30м. дълбочина. Той също ще предпази камерата от механични повреди, прах, замърсяване и случайни удари. Корпусът на SJCAM SJ8 е не просто изработен от качествена пластмаса, но в същото време е и удобен за ползване.

Общо взето цялата серия на SJ8 заслужава похвали за качеството на изработка на тялото и качеството на снимане. Естествено това са най-важните неща, които се взимат предвид при екшън камерите.

sjcam-sj8-pro

 

Удобства

Ако съпоставим SJCAM като параметри с GoPro (основния лидер на пазара за екшън камери), веднага ще разберем, че главната разлика между двете екшън камери е толкова характеристиките, колкото цената. Това определя SJCAM като основе  конкурент на GoPro Hero, но на много по-ниска цена. Ето ги и основните характеристики SJCAM SJ8:

Заден екран: Тъчскрийн, 2,33″, IPS;
Сензор на заснемане: Sony IMX377;
Батерия: Капацитет 1200mAh;
Разделителна способност: Мах 4К с 60 кадъра в сек.;
Вграден Wi-Fi модул;
Вграден GPS;
Време на занемане: 90 минути с качество 4K 60fps, с изключен екран и WiFi.

Тук е моментът да отбележим и наличието на втори дисплей намиращ се отпред, който е с диагнонал 0.96 инча, но достатъчен за да покаже цялата текущата информация за режима на на снимане.

 

Допълнителни функции

Упоменатите спецификации със сигурност ще заинтригуват повечето потребители. Въпреки това бъдещите проекти на SJCAM ще предложат още повече на своите фенове. Поради факта, че това е спортна камера, стабилизацията в случая е от първостепенно значение. Освен основаната стабилизация при серията SJ8 SJCAM са интегрирали и електронна стабилизация или така наречената IMS, която осигурява перфектна стабилност на кадрите при снимане с максимална резолюция 4К.

Бързаме да споменем, че SJ8 в момента е една от най-добрите спорни камери в света като се имам предвид цената на модела. Също така камерата както и GoPro Hero 6 е снабдена със система за гласово управление и още една страхотна екстра позволяваща корекция на изкривяванията при снимане, която няма как да не ни впечатли.

Всички поритежатели на екшън камери без изключение, независимо какъв бранд са имат проблем с ефекта “рибешко око”, което както знаете е недостатък касаещ изкривяването на изображението. За нещастие този недостатък няма как да бъде премахнат напълно, но отчасти може да се намали благодарение на функцията за коригиране на изкривяването.

sjcam-sj8-pro-1

SJ8 Pro

Звездата в серията SJCAM SJ8 е Pro версията. Тя притежава чипсет Ambarella H2-2S85 с висока производителност, разработен за заснемане на висококачествени видеа с висока разделителна способност. Трябва да подчертаем, че SJ8 Pro не просто може да прави видео с 4K разделителна способност, но това става с 60 кадъра в секунда. Доста хора сравняват SJ8 Pro с последните два модела на GoPro – Hero 5 и 6 Black, но при SJ8 Pro голямото предимство е цената.

SJ8 Pro, както другите представители на серията SJ8 Air и SJ8 Plus притежава 2,33″ дисплей. Това е голямо удобство, защото ви дава възможност да прецените дали записът, който сте направили си заслужава да бъде запазен или можете на момента да го махнете и да направите нов. Не на последно място сензорният дисплей е изключително удобен за работа.

Високото ниво на снимане на SJ8 Pro се осъществява благодарение на прецизна система за стабилизация. Моделът разполага с електронен стабилизатор (EIS) и едновременно с това със стабилизатор, който е базиран на жироскоп. Това ви гарантира, че видеоклиповете, които заснемате ще бъдат достатъчно добри дори при тежки условия на снимане. Разбира се при стандартните камери това не е от значение, но при екшън камерите е от първостепенна важност. Ако не дървите качестото на снимане да бъде 4K при 60 FPS, можете да го коригирате на 1080p при 120 FPS.

SJ8 Pro е снабдена със сензор SONY IMX377 12MP и система 7G от асферични лещи, използването на които е удачно при по-трудни условия на снимане. Параболичната форма и сложната геометрия спомагат за по-добро светлинно преминаване. Функцията за коригиране на изкривявания пък дава възможност за намаляване на така наречения ефект “fish eye”.

Също трябва да добавим, че спортната видеокамера поддържа кодеци H.264 / H.265, защитена е от влага (до 30 м, благодарение на водоустойчивия корпус), разполага с 8x цифрово увеличение, вграден Wi-Fi модул, презареждаема батерия с капацитет 1200 mAh и опция за свързване на микрофон и дистанционно управление.

SJCAM-SJ8-plus

SJ8 Plus 4K

Средният клас на серията SJ8 на SJCAM е екшън камерата SJ8 Plus. Това е една перфектно балансирана камера, която ако купите веднъж, няма да можете да се разделите с нея. Носете я винаги със себе си и и се възхищавайте, снимайте непрестанно, навсякъде и по всяко време – това трябва да правите след като си купите SJ8 Plus. В SJ8 серията, по-голямата част от камерите могат да снимат видеа с резолюция 4K, а SJ8 Plus също е такава. Ето повече детайли.

Моделът SJ8 Plus притежава чипсет Novatek NTK96683, перфектен за запис на видеа с резолюция 4K и 30 FPS. За разлика от нея SJ8 Pro е създадена с друг чипсет, снимащ със същата резолюция, но с повече кадри – 60fps. Чипсетът на SJ8 Plus – Novatek е достатъчно мощен за да записвате видеа с много добро качество. Записът става с помощта на сензор SONY IMX117 12 MP, който осигурява супер качество на картината.

Трябва да отбележи, че най-високото качество на запис при 4K с 30 FPS не винаги е необходимо. Тогава SJ8 Plus дава възможност за превключване на различен режим на запис с по-ниска резолюция 1080p при 120 FPS. Разбира се в този режим качеството ще бъде по-ниско, но ще можете да увеличите заснетите кадри, което дава възможност за забавяне на движенията(slow motion) и различни ефекти, които можете да приложите при обработка на видеото.

Както другите модели от серията така и SJ8 Plus, разполага със сензорен екран с диагонал 2,33″. Камерата има и преден 0.96-инчов екран, визуализиращ базовите параметри при запис.

SJ8 Plus поддържа кодеци H.264 / H.265, а оптичната и система разполага с 7G асферични лещи, батерия с капацитет 1200 mAh и вграден Wi-Fi модул. Налице е и защита от влага, но също така можете да потопите камерата си на дълбочина до 30 метра с помощта на водоустойчивия калъф.

SJCAM-SJ8-Air

 

SJ8 Air

Последният представител на SJ8 семейството е SJCAM SJ8 Air. Без значение от това че параметрите и са най-ниски, функционалността на камерата е напълно достатъчна, за да запази най-важните моменти от преживяванията ви. Функционалността на модела не е кой знае колко по-различна от SJCAM SJ8 Plus.

Чипсетът и на двата модела е един и същ – Novatek NTK96658 и като Air версията също е защитена срещу проникване на влага (имате възможност да я ползвате на дълбочина до 30 метра с водния корпус). Различията са главно в резолюция, която поддържа камерата и заснемащия сензор – Panasonic MN34112PA

SJCAM SJ8 Air заснема Full HD видеа с резолюция 1080p при 60 FPS. Това става както споменахме по-горе благодарение на сензора Panasonic MN34110PA 14MP.  Има и други разлики между двата модела, но те са минимални. И SJCAM SJ8 Plus, и SJ8 Air притежават една и съща асферична леща 7G, предлагаща несравнимо качество на снимане.

Батерията е презареждаема с капацитет 1200 mAh и е идентична за всичките три модела SJ8: Pro, Air и Plus. Това значи, че Air може да записва видеа дори малко по-продължително от SJ8 Pro, поради факта, че правените клипове ще бъдат с по-ниска резолюция. С помощта на Wi-Fi интерфейса цялото съдържание, което е записано може да се прехвърли. Вграденият кодек е H.264.

SJ8 Air е със същия 2.33″ екран като другите модели от серията. За перфектни видеа, екшън камерата разполага с жироскоп, намаляващ трептенията. Това е много важна екстра при заснемане на екстремни видеа. Само когато спортната камера има такава или друг вид стабилизация, видеото ще бъде с добро качество.

Характеристики на SJ8

За максимална яснота ви показваме спецификациите на трите разновидности на SJ8, за да можете да видите с какво всяка една от камерите е по-различна от останалите.

sj8-сравнение

Цена SJ8
Цената на най-високия клас камера от серията – SJCAM SJ8 Pro с предварителна поръчка е 469лв. Екшън камерата SJ8 Plus е малко по-евтина и може да бъде заявена отново с pre-order  на цена 435лв. Цената на модела SJ8 Air е най-ниска – 249лв. Трябва да отбележим, че това са цени при предварителни поръчки като е възможно посочените цени да бъдат по-високи след като моделите бъдат налични на склад. Повече информация може да откриете на нашия официален сайт.

Всеки един от моделите се предлага и в базов пакет без водоустойчив корпус и аксесоари на цени с 20лв под обявените, но за basic pack ще бъдат приемани само pre-order поръчки, докато предложенията с аксесоари съвсем скоро ще бъдат налични за предлагане с доставка от 1 ден.

SJCAM-SJ8-аксесоари

SJCAM SJ8 Заключение

В заключение на това ревю на семейството SJ8 от SJCAM ще синтезираме всичко казано по-горе. Трите модела са изключително добри щом се касае тяхната цена, като ни най-малко не отстъпват по качество на известните световни лидери при спорните камери, дори напротив. Многобройни функции плюс сензор от Sony с батерия, която продължава до 3 часа снимане, поставят устройството на едно ниво с известни компании.

Гаранционни условия: Всички модели на SJCAM се сервизират в оторозиран сервиз на HDCAM в България, без да е нужно да чакате месеци наред за да бъде изпратена и върната камерата ви до и от производителя. Гаранционният срок е 24 месеца от датата на получаване на продукта.

Сподели тази новина

Вашият коментар