До 70% намаление на избрани аксесоари

Важни ли са класът и скоростта на запис на картата памет?

Важни ли са класът и скоростта на запис на картата памет?

Картата памет е всъщност един умален хард диск според функцията, която изпълнява и служи за записването на информацията от видеокамерата, за да се освободи място за нови записи. Всъщност картата памет е едно хранилище за данни.

За изборът на карта памет е от значение къде и с какви устройства ще бъде използвана.

SD Association е създадена през 2000 година с целта да създаде единен стандарт за карти памет, който да е подходящ за различни устройства. Така са се обособили SD(Secure Digital) картите, които са се превърнали в най-удобната платформа за съхранение на данни в преносими устройства.

Какви са видовете SD карти? Те са три групи стандартни, мини и микро. Мини моделите вече почти не се използват, не са необходими. Стандартните са за по-големи и обемни устройства, а микро SD картите са за малките преносими устройства.

карта-памет-sandisk-за-екшън-камера-gopro-xiaomi-yi

Паметта на SD в зависимост от своя капацитет определя трите типа SD карти: SD Standart Capaciti(до 2GB), SD Hight Capaciti(4GB-32GB) и SD Extended Capaciti(32GB-2TB).

За правене на снимки в бърза последователност се изисква бърза карта памет. Тя е важна и за записване на видео с висока резолюция и директното му записване на SD картата.

Да се запознаем как се определя скоростта на SD картата? При X-speed рейтинга един „х” се равнява  на 150 кВ/s. Има разлика между скорост на четене и скорост на запис. Скоростта на четене е по-голяма от скоростта на запис. За една SD карта обаче е по-важна скоростта на запис. При класовете скорост стандартите са следните:

Class 0 – картата няма минимална скорост и е само за  обща употреба, не е препоръчителна за използване.

Class 2 – минимална скорост на запис 2МВ/s, която в днешно време е без значение.

Class 4 – минимална скорост на запис 4МВ/s, намира употреба само за класически фотоапарати.

Class 6 – минимална скорост на запис 6МВ/s, много удобна, с добра цена  и приложима в съвременните преносими технологични устройства.

Class 10 – минимална скорост на запис 10МВ/s, бърз клас карта памет, съвместима с устройства, които поддържат такъв бърз запис.

UHS – I – максимална теоретична скорост 104МВ/s. Тук скоростта се обозначава с нов знак U1. Минималната скорост е 10MB/s, но е измерена по нов начин.Това са карти Ultra Hight Speed от най-нов клас, поддържащи ускорен интерфейс за получаване или предаване на данни спрямо съответното използвано устройство. До момента могат да бъдат използвани само по специални предназначения и не са за масова употреба.

Така става ясно, че най-добрите и приложими класове SD карти към днешна дата са с класове 6 и 10.

Сподели тази новина

Вашият коментар