До 70% намаление на избрани аксесоари

Как да смените лещата на GoPro HERO7 Black, HERO6 Black, HERO5 Black и HERO (2018)

Как да смените лещата на GoPro HERO7 Black, HERO6 Black, HERO5 Black и HERO (2018)

В това ръководство е обяснено стъпка по стъпка как да подмените повредена леща на GoPro HERO5 Black/ HERO6 Black/ HERO7 Black/ HERO 2018.

Първата водоустойчива камера, която пуснаха в продажба GoPro е HERO5 Black докато при по-ранните модели камерата трябваше да се постави в отделен корпус, ако искате тя да бъде водоустойчива. Водоустойчивостта на Hero 5 е постигната чрез запечатване на лещата и портовете със специални уплътнения, които предотвратяват навлизането на вода. Самата леща е поставена така че да може да се премахва при нужда.

как-да-смените-лещата-на-gopro-hero-5-6-7-2018

Докато при HERO8 Black, HERO7 Silver или HERO7 White лещата е с различен дизайн и е вградена без възможност за отделяне от камерата.

Стъклото на обектива е квадратната част с рамка и плоско стъкло, което действа като предпазен слой върху основната леща. Когато погледнете за първи път камерата тя изглежда така че лещата не може да се свали. Но ако същата е надраскана или счупена ще можете да я подмените за по-малко от минута. Лесно можете да намерите и закупите тази част, затова не си мислете, че надраскването на стъклото на обектива, че трябва да смените цялата камера.

Друга причина, заради която може да искате да смените частта, е за да използвате GoPro’s SuperSuit. За да може камерата постави в този корпус, задължително трябва да демонтирате лещата.

Разбира се има и други модели водоустойчиви корпуси, при които това не се изисква, а камерата се поставя цяла.

как-да-смените-лещата-на-gopro-hero-5-6-7-2018-1

Показаните снимки са на HERO5 Black, но демонтирането на стъклото на обектива на HERO7 Black, HERO6 Black и HERO (2018) е абсолютно идентично – те използват едно и също тяло. Но при HERO7 Silver и White както вече споменахме тази част не може да се сваля и при евентуална щета трябва да се подменя цялата камера. Имайте предвид това при избор на камера.

Подмяната е процес в две стъпки. Първо, което трябва да направите е да издърпате частта леко нагоре, така че да се получат няколко милиметра разстояние. След това, можете да завъртите стъклото на обектива. Но имайте предвид, че ако първо не го издърпате за да се получи това разделяне, няма да можете да го свалите.

1. Създайте малко пространство между лещата на обектива и тялото на камерата.

Има няколко начини за справяне с тази задача. На първо място целта е да се създаде малка празнина, а не да свалите напълно лещата.

Начин 1 – с помощта на пръстите. Това е работещ начин, но може да се затрудните при изпълнение и да се откажете като преминете към следващия начин. Захванете с пръсти от всяка страна на стъклото на обектива и внимателно, но с нужната сила издърпайте частта директно нагоре, в противоположна посока на камерата. В началото можете да почувствате, че не помръдва и може да ви притесни, че ще счупите частта, но трябва да използвате повече сила, за да завършите този първо етап. Необходим е само около милиметър разстояние между лещата и тялото на камерата.

Начин 2 – с кредитна карта. Това е препоръчителният метод. Вкарайте ръба на кредитната карта между лещата и корпуса на камерата. Внимателно завъртете картата около лещата, за да създадете по-широко празно пространство. Кредитната карта е с необходимата дебелина за тази цел. Ако пробвате с други карти ще откриете, че те са твърде дебели.

как-да-смените-лещата-на-gopro-hero-5-6-7-2018-2
как-да-смените-лещата-на-gopro-hero-5-6-7-2018-3

Начин 3 – с използване на инструмент. Въпреки че този метод върши добра работа, не се препоръчва тъй като има риск от надраскване на камерата. Но ако разполагате с някои тънки инструмент като например малки отвертки или тънко острие на нож, можете да опитате леко да отделите стъклото на обектива, за да създадете това разстояние. Можете да постигнете това и с клещи, но има известен шанс да повредите камерата.

След като получите тези няколко mm разстояние е време да преминете към следващата стъпка.

2. Завъртете лещата.

Тук нещата стават по-лесни. Просто завъртете частта с четвърт оборот в двете посоки.

След това лещата ще се демонтира доста лесно.

Монтиране на капак на обектива.

Поставянето на нов капак за обектива – или повторното поставяне на вече съществуващ – е същия процес, но наобратно.

Завъртете капака с четвърт оборот и го плъзнете обратно. Всичко трябва да се изравни с поддържащите канали.

Докато натискате плавно капака назад, завъртете така че да се върне обратно на мястото си. Уверете се, че това става равномерно.

Ще чуете щракване, когато е заключен. Уверете се, че е той заключен докрай. Доста лесно би се получило щракване от едната страна, а другата да остане навън, в който случай инсталацията е неправилна.

как-да-смените-лещата-на-gopro-hero-5-6-7-2018-4

как-да-смените-лещата-на-gopro-hero-5-6-7-2018-5

Неща, за които трябва да внимавате, когато демонтирате или подменяте капак на обектива

Първият път, когато правите това, можете да усетите, че няма да се свали лесно или че може да се счупи нещо. Но цялата система е доста здрава, така че е наистина трудно да се нанесат каквито и да било повреди (стига да не я напрягате с инструменти).

Внимавайте да не попадне прах или да не оставите пръстови отпечатъци върху откритата леща.

Докато обективът е с премахнато предпазно стъкло, избягвайте да използвате камерата. Предната страна на обектива е извита и независимо, че е от стъкло, лесно може да се надраска.

Когато поставяте капака се уверете, че там случайно попаднали песъчинки или пясък, които могат да доведат до нарушаване на водоустойчивостта или да заседнат в обектива.

И не на последно място, ако е възможно, поставете новата част в сухи условия, като например в помещение със стайна температура.

Сподели тази новина

Вашият коментар