До 70% намаление на избрани аксесоари

Най-добрите карти памет за GoPro Hero 10 Black

gopro-hero10-black

Най-добрите карти памет за GoPro Hero 10 Black

Не всички microSD памети ще работят както трябва с GoPro HERO10 Black. Ето някои препоръки, за които картите са достатъчно бързи, за да са съвместими с режимите за видеозапис с висока битрейт от 100 Mbps и серийни снимки.

Такива microSD имат доказана надеждност и производителност, предлагат се в големите търговски вериги и са рентабилни. Основното е, че те са достатъчно бързи, за да ви дадат възможност да използвате всички функционалности на HERO10, в това число видеорежимите 5.3K60 и 4K120:

SanDisk Extreme V30 UHS-I

Samsung EVO Select V30 UHS-I

Lexar Professional 1066x Silver V30 UHS-I

Всяка от тези карти е добър избор. Те отговарят на минималното изискване на HERO10 Black за „microSD с рейтинг v30 или UHS-3“.

Няма значение коя от тях ще изберете – изборът се свежда до наличност, цена и лични предпочитания между марките. Всички са достатъчно бързи за видеорежимите от най-високите класове на HERO10 Black и да се избере microSD, която е по-бърза от необходимата за камерата, няма да донесе никаква полза от използването й. Има и други модели карти, които също ще работят достатъчно добре и в случай, че се интересувате от тях, ще откриете повече информация по-надолу на страницата.

Имаме и по-общо ръководство за най-подходящата microSD за GoPro, в случай, че използвате други модели на GoPro.

Целта на тези препоръки е да улесня откриването на microSD, която да не ограничава функциите на камерата, които можете да използвате, и така да сте уверени, че получавате карта, която ще работи достатъчно добре точно с тази камера.

Какви са изискванията за micro SD на GoPro HERO10 Black?

SD картата се явява основен аксесоар за всяка GoPro камера, но оригинално GoPro HERO10 Black няма включена в комплекта карта памет.

Случва се някои търговци да включват micro SD като част от пакета аксесоари. Освен ако не се сдобиете с такъв пакет, ще бъде необходимо да закупите SD карта отделно. Предварително трябва да имате предвид, че 32GB micro SD е добра като начална, но ще се запълни бързо, ако снимате с висока резолюция.

В случай, че SD картата не е с необходимата бързина, можете да се сблъскате с проблеми като например изпускане на кадри, неочаквано спиране на записа или дори прегряване или блокиране на камерата.

Всички GoPro използват по-малък вариант на карти памет, разпространени под общото наименование microSD. Предлагат се с различен капацитет за съхранение, вариращи от 16GB до 1TB. 

По-новите GoPro като например HERO10 Black се поддържа по-голям капацитет за съхранение. Основното нещо, за което трябва да се обърне внимание, е картата да е с необходимата бързина. Ако се използва microSD, която е бавна, това може да доведе до проблеми по време на снимане.

Така че не всички microSD работят както трябва с GoPro HERO10 Black. Не е задължително да използвате най-бързата micro SD за HERO10, но ще ви трябва такава която е достатъчно бърза. Ако приемем, че искате да използвате всички функции на камерата и да намалите вероятността от проблеми и прекъсвания при снимането. Основният проблем е, че картата трябва да е достатъчно бърза, за да бъде в крак с камерата. Въпреки че не е трудно да намерите microSD, които ще работят добре, също така е напълно възможно да получите грешна карта.

По-бързата micro SD няма да ви даде по-добро качество на видеото или да ви помогне да правите по-добри снимки, но карта, която е достатъчно бърза, ще ви позволи да използвате всички функции на камерата, без да срещате проблеми.

Този основен проблем се свежда до записа на видео с висока битрейт на HERO10 Black. Точно както при HERO8 Black и HERO9 Black, максималният битрейт на HERO10 е 100 Mbps.

Въпреки че това не е най-важната характеристика що се отнася до битрейта на видео – множество по-големи камери снимат с 400 Mbps или по-висок битрейт.

Когато използвате режимите на видео от по-висок клас от този на HERO10 Black, камерата е необходимо да може да записва много данни на картата достатъчно бързо. Ако micro SD не е с необходимата бързина, за да се справи, можете да се сблъскате с проблеми като например неочаквано спиране на записа, изпускане на кадри, прегряване или блокиране на самата камера.

Детайлни препоръки за SD карти за GoPro HERO10 Black

Ето нашите препоръки кои microSD да използвате с HERO10 Black.

С HERO10 Black GoPro запази максимална скорост на предаване на видео от 100 Mbps. Скоростта е същата и при предишните два модела, HERO8 Black и HERO9 Black, както и при настоящия конкурент от бранда DJI, а именно Osmo Action. 

Ето някои по-детайлни препоръки за това кои micro SD се поддържат от HERO10 Black. Налице е припокриване с препоръките за карта при HERO9 Black и HERO8 Black и ако надграждате от някоя от тези камери, би трябвало да се придържате към същата micro SD, с която вече разполагате.

SanDisk Extreme V30 UHS-I

SanDisk Extreme са доста бързи, бюджетни, надеждни и сравнително достъпни. Съвместими са с широка гама от екшън камери, в това число GoPro HERO10 и HERO9 Black. Това са карти, които GoPro често окомплектоват със своите камери и предлагат на GoPro.com и е една от малкото, които препоръчват в програмата за сертифициране „Работи с GoPro“.

От нашите тестове за скорост, тя е достатъчно бърза за видео настройките с висока скорост при HERO10 Black и HERO9 Black.

SanDisk Extreme се предлага в голямо разнообразие от големини – 32GB, 64GB, 128GB, 256GB, 400GB, 512GB и 1TB. Най-практичният размер microSD за GoPro HERO10/9 Black са 128GB и по-големите.

SanDisk номерира моделите си чрез система от три части във формат SDSQXA1-256G-GN6MA. В конкретния пример SDSQXA1 е номерът на модела, 256G се отнася размера на паметта, а последните пет знака се използват от маркетинговия отдел на SanDisk като по този начин се означават различни части на света. T.e. първата част е важната, ако искате да разберете кой е модела на картата и не е необходимо да обръщате внимание на последните знаци.

Включен е и адаптер microSD към SD. Също така може да го намерите в комплект с USB четец на microSD.

Samsung EVO Select V30 UHS-I

Samsung произвежда няколко разновидности на microSD, като повечето ще работят добре с HERO9 Black и HERO10. Но системата им за именуване е доста объркваща и не винаги се изяснява каква точно е разликата между моделите. Моделът Select е една от най-добрите им разновидности като също така е и много рентабилна. Последната версия на EVO Select е в синьо и се предлага в следните варианти – 64GB, 128GB и 256GB. Като алтернативен вариант може да се ползва и по-предишната версия (зелена, бяла и златиста), които също работят добре.

Комплектът включва SD адаптер.

Lexar 1066x V30 UHS-I

Няколко години по-рано Lexar смениха собственика и за кратко имаше прекъсване на доставките при търговците на дребно. Но нещата вече се стабилизираха и тези висококачествени micro SD отново са достъпни.

Lexar трябва да обръща повече внимание на маркетинга на скоростта на четене на картите си – в конкретния случай е 1066x – но няколко от моделите им имат скорости на запис, която е достатъчно бърза за HERO9 и HERO10 Black.

Картата 1066x има оценка за скорост на запис до 120MB/s (160MB/s, които се виждат на опаковката, е скорост на четене). Предлага се в следните разновидности – 64GB, 128GB, 256GB и 512MB.

Delkin Select V30 UHS-I

Delkin Devices правят памети от доста дълго време, и се справят доста добре. Едва наскоро те значително опростиха и рационализираха продуктите си, за да бъде ясно какви са различията между паметите. Линията Select не може да се сравнява като скорост с линията Power V90 – но серията Select е има оценка V30 и е добра комбинация за HERO10/9 Black, защото е достатъчно бърза и в същото време е рентабилна .

Тази памети има оценка V30 и е с UHS-I интерфейс. Предлага се в размери между 16GB и 512GB – като отново диапазона 128GB – 512GB са най-подходящи за камерите HERO10/9 Black. Предлага се в комплект с SD адаптер.

PNY Elite-X

PNY е друга марка, която не е известна както другите изброени, но според нашия опит те правят наистина добри карти. Те имат няколко различни варианта, но Elite-X постига сравнително добър баланс между бързина и рентабилност.

Те са UHS-I памети и са с рейтинг V30. Трябва да се има предвид, че 32GB картата е малко по-бавна от по-големите размери, но повечето ползватели най-вероятно ще предпочетат размерите в диапазона 128GB – 256GB за HERO9 и HERO10 Black.

Ако поръчате камера GoPro HERO10 Black директно от сайта на GoPro.com, те ще ви изпратят камерата с допълнителна 32GB SanDisk Extreme. Наистина това е една безпроблемно работеща памет, но ще стигнете до заключението, че се пълни много бързо. Смятаме, че 256GB, 128GB или 512GB са по-практични като размер.

Защо все пак имате нужда от бърза SD карта за HERO10 Black?

По-бързата micro SD няма да ви осигури по-високо качество на видеото или по-качествени снимки, но достатъчно бързата такава, ще ви даде възможност да използвате всички функции на камерата без ограничения и без проблеми.

През последните издания на GoPro, те събираха препоръки кои micro SD работят най-добре от други с тези камери. За разлика от старите, то новите модели изискват по-добри и по-бързи SD карти, за да работят нормално. За радост, производителите на памети са успели да намерят такива, които се поддържат от HERO10 Black. Но това в никакъв случай не означава, че можете да ползвате всяка стара SD карта и да очаквате, че тя ще работи добре – за да се случи това си има някои минимални изисквания.

Няма да повредите камерата си, ако ползвате памет, която е много бавна във вашия HERO10 Black, но като краен резултат можете да имате налице доста неприятни странични ефекти. Може вече да сте стигнали до това заключение по трудния начин, ако записите ви са спрели неочаквано или се е получила някаква грешка. Това са най-честите проблеми, с които можете да се сблъскате при използването на по-бавна карта, но също така може да се стигне до прегряване на камерата или до нейното изключване. Може да се появи съобщение за грешка, може да загубите ценни кадри или камерата може да се изключи напълно. Или дори ще получите всичко описано по-горе наведнъж. При използване на някои памети също може да се изведат съобщения за грешка при записване и/или да доведат до бързо изтощаване на батерията, въпреки че този вид проблеми обикновено са по-редки. Но ако вашето GoPro се държи странно, едно от първите неща, на които трябва да обърнете внимание е microSD паметта.

Едно от най-важните изисквания, на което картата трябва да отговаря, за да работи безпроблемно с HERO10 Black, е да бъде достатъчно бърза. Проблемът е, че често оценките за скорост, които се виждат на опаковките и маркетинговите материали, се отнасят до характеристики, които не са пряко свързани с изискванията на камерата.

Най-често оценката на скоростта, която се вижда в маркетинговите материали, се отнася до „скорост на трансфер“. Обикновено това значи последователна скорост на четене. Това е скоростта, с която файловете могат да бъдат изтеглени от паметта. Но когато избираме такава за HERO10 Black, това, което търсим, е скоростта, с която данните могат да бъдат прехвърлени или записани на паметта. Някои карти са замислени да бъдат бързи при различен вид писане: произволна скорост на запис. Те са подходящи за използване в мобилни устройства например, но тази конкретна мярка не е пряко свързана със заснемането на видео с GoPro.

Как да форматирате microSD в HERO10 Black

Винаги е добре да форматирате памет в самата камера, а не с компютър. И това да бъде правено редовно (след като изтеглите и направите архив на вашите видеа и снимки, разбира се). Това ще гарантира, че картата е подготвена и за камерата и намалява риска нещо да се обърка.

Форматирането на в GoPro HERO10 не е сложно, но мястото на менюто не е на най-интуитивното място.

Можете да намерите опцията под:

Preferences > Reset > Format SD Card

В случай, че използвате мобилното приложение GoPro, то още е на същото място като при предишните модели, въпреки че, което е объркващо, формулировката тук е различна. Можете да го намерите под:

Settings > Delete > Delete All Files from SD Card

Често задавани въпроси за GoPro SD карта

Ето някои отговори на някои често срещани въпроси.

Можете ли да използвате UHS-II карти в GoPro HERO10 Black?

Да, можете да използвате без проблем UHS-II microSD в GoPro HERO10 Black, но няма да получите никаква полза пред UHS-I карта. 

Можете ли да използвате 512GB или 1TB microSD в HERO10 Black?

Официалните GoPro не препоръчват използването на памети с капацитет от 1TB (поне все още не).

Но според нашия опит, да, стига тези памети да отговарят на спецификацията на microSDXC и да са достатъчно бързи, не би трябвало да представлява проблем. Използвали сме и двете 512GB и 1TB microSD в HERO10 Black без никакви проблеми. 

Слотове за micro SD

Има един слот за microSD, който се намира точно до батерията. При този модел картата е в една равнина с батерията. За да я премахнете, просто натиснете надолу ръба на картата и тя ще излезе.

Сподели тази новина

Вашият коментар